top of page
playmarcali_viragos_banner.jpg

 

A Helyi Értéktár Bizottság 2016-ban vette fel a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola épületét a Helyi Értékek Gyűjteményébe. De mindig iskola volt az iskola?

 

A, Nem. Az épület a 19. század második felében épült, a Széchenyi család tervei alapján. Kezdetben nyári vendégházként működött, ahol a Széchenyiek előkelő vendégeiket szállásolták el. Parkjának keleti részében madárház állt. A század végén, mikor a család pénze megfogyatkozott, tágas termeit felosztották, azokból szolgálati lakásokat alakítottak ki. Iskolaként 1928 óta működik.

B, Nem. Az épület a Széchenyi kastély része volt. Az épületben kapott helyet a család magánkönyvtára és trófeagyűjteménye. Udvarán lovarda működött. Polgári iskolaként 1929-ben kezdett működni egy 1926-os oktatási törvényrendelet nyomásra.

C, Igen, mindig iskola volt. Marcaliban a 20. század elején jött létre a Polgári Iskola Egyesület, majd 1923-ban megszületett a terv egy új iskolaépület felépítésére, mivel az addig használt épületek állapota leromlott. Az új polgári iskola 1928-ban nyitotta meg a kapuit.

 

Ha úgy gondolod, tudod a helyes megfejtést, mondd be hangosan, majd ellenőrizd, eltaláltad-e!

bottom of page