top of page
playmarcali_viragos_banner_02.jpg


A HELYES VÁLASZ:
 

Igen, mindig iskola volt. Marcaliban a 20. század elején jött létre a Polgári Iskola Egyesület, majd 1923-ban megszületett a terv egy új iskolaépület felépítésére, mivel az addig használt épületek állapota leromlott. Az új polgári iskola 1928-ban nyitotta meg a kapuit.

2016-ban az épület bekerült a Helyi Értékek Gyűjteményébe.

Tudtad? 1926 őszén megindulhatott az építkezés, amelynek gyorsításához egy villanytelepet is felállítottak, így az esti órákban is folyt a munka. A megyei újság hetente tudósított az építkezésről: „A marcaliak legnagyobb büszkesége ma a gyorsan épülő polgári fiú- és leányiskola épülete, amelyhez naponta kijár a község lakossága, hogy gyönyörködhessen a monumentális épületben.” Az épülő polgári iskola egyszerűsített barokk stílusú, manzárd tetővel ellátott épület, amelynek a középső homlokzat felett kiemelkedő impozáns huszártorony az ékessége. Az északi részen négy tanteremben a fiúk, a déli részen négy tanteremben a lányok kaptak helyet. Az iskolaépületben volt az igazgatói és az altiszti lakás is. A korszerű oktatást szolgálta egy tornaterem, a parkosított udvar és egy tangazdaság, amelyben 100 gyümölcsfát ültettek el.

 

A polgári iskola 1928. október 16-án nyitotta meg a kapuit. Az 1929-30-as tanévben 133 fiú és 67 leány járt az új polgári iskolába.

 

Ha eltaláltad a helyes megoldást, tartsd meg a korongot. Ha nem, tedd legalulra és várj, amíg újra felbukkan!

bottom of page