top of page

EZ ÁLLATI!

dog.jpg

A helyszín Ausztrália, a korszak az 1920-as évek. Az Oodnadatta és Alice Springs közötti áru és postaszolgálatot egy helyi szolgáltató afgán tevehajcsárok közreműködésével működtette, tevékkel. A távolság 520 km volt, melyet a tevevonat – ahogy a helybéliek hívják – több, mint egy hét alatt tett meg.

A teveposta 1929-ig működött, ekkor az időközben elkészült vasút vette át a helyét. Az afgán tevehajcsárok a környéken megtelepedtek, ahol a mai napig él a tevegelés hagyománya, izgalmas turisztikai programot nyújtva az odalátogatóknak.

 

A teveposta bélyegei és az ehhez kapcsolódó küldemények és dokumentumok is rendkívül értékesek, egy bélyeg az ebay-en akár ötvenezer forintba is kerülhet a téma gyűjtőinek.

 

Új-Zéland negyedik legnagyobb szigete mintegy száz kilométerre fekszik Auckland-tól, mellyel komoly kihívást jelentett a postaszolgálat megszervezése. A levelezési igények kiszolgálására 1887-ben postagalamb szolgálatot indítottak a két település közt, önálló bélyegekkel. Ez a postaszolgálat tekinthető a világ első légipostájának, mely 1908-ban ért véget, ekkor ugyanis az időközben feltalált és elterjedt távíró kiszorította azt a piacról. Mindenesetre a fennmaradt bélyegek szépek, érdekesek és értékesek is, izgalmas gyűjtési szakág!

Kevsen tudják, de egy időben kutyákkal is oldották meg a levélszállítást, emléüket azonban bélyegek nem őrzik.

Ausztrál-teve-vonat.jpg
bottom of page